ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական լավաշ. մշակութային և խոհարարական հաճույք զբոսաշրջիկների համար
Հայկական լավաշը՝ ավանդական տափակ հացը, հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչներից մեկն է և երկրի մշակութային ժառանգության կարևոր մասը: Հնագույն ժամանակներից ձգվող երկար պատմություն ունեցող լավաշը դարձել է հայկական կյանքի անբաժանելի մասը, և այն պետք է փորձի երկիր այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ:
Պատրաստված պարզ բաղադրիչներից՝ ալյուր, ջուր և աղ, լավաշը թխվում է թոնրի մեջ՝ տալով նրան յուրահատուկ ձև և համ: Լավաշը փափուկ և ճկուն է, ինչն այն դարձնում է հարմար տարբեր միջուկներ փաթաթելու համար՝ խորոված միսից, բանջարեղենից մինչև պանիր և խոտաբույսեր: Այն կարելի է մատուցել նաև որպես կողմնակի ճաշատեսակ, կտոր-կտոր անել և թաթախել տարբեր սոուսների մեջ։

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և համեղ ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը: Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, այդ թվում՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից և դեղձից:
Մրգային կոմպոտի պատրաստման ավանդույթը Հայաստանում սկիզբ է առել դարեր առաջ, և շատ հայ ընտանիքներ ունեն իրենց հատուկ բաղադրատոմսերն ու պատրաստման մեթոդները: Նախկինում մրգային կոմպոտը եզակի միջոց էր պահպանել թարմ մրգերի առատությունը, որը հավաքվում էր ամառվա ամիսներին՝ թույլ տալով ընտանիքներին վայելել դրա քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում:
Այսօր հայկական մրգային կոմպոտը դեռ պատրաստվում է ավանդական մեթոդներով, թարմ մրգերը դանդաղ եփում են շաքարով և ջրով, մինչև այն դառնա թանձր և օշարակ ըմպելիք:
