ԲԱՐԵՐ, ՓԱԲԵՐ, ԱԿՈՒՄԲՆԵՐ

Եթե երեկոյան Ձեզ անհրաժեշտ է հանգստանալ, վայելել սիրելի ըմպելիքը և մոռանալ կենցաղային գործերը, ապա Երևանը, բացի հարուստ մշակույթային կյանքից և համեղ խոհանոցից, Ձեզ կապահովի հաճեիլ ժամանցով: Երիտասարդների գիշերային կյանքը հիմնականում անցնում է բարերում և փաբերում է, որտեղ Դուք կարող եք համտեսել տեղական համեղ գարեջուր, գինի և զովացուցիչ ըմպելիքներ:
Երևանյան բարերն ու փաբերը հիմնականում գտնվում են քաղաքի փոքր կենտրոնում՝ Փարպեցի, Պուշկին, Սարյան և Թումանյան փողոցներում՝ «Բարերի և փաբերի թաղամասում»: Փաբեր և բարեր կան նաև Կասկադի հարակից տարածքում և Աբովյան փողոցում։ Քանի որ օբյեկտները միմյանց մոտ են գտնվում, մեկից մյուսն անցնելով, վստահաբար կգտնեք Ձեր ճաշակին համահունչ վայր: Օտարերկրացիներին ամենուր շատ ջերմ են դիմավորում, և յուրաքանչյուր օբյեկտ ունի անգլերեն լեզվով ճաշացանկ:
Երևանում փաբերն ավելի տարածված են, քան գիշերային ակումբները: Փաբերը հարմարավետ են, աշխույժ և միշտ մարդաշատ և միաժամանակ անվտանգ։ Ի դեպ, ծխելը Երևանի բոլոր փակ տարածքներում արգելված է։ Փաբերն ու բարերը բաց են ամբողջ գիշեր՝ ապահովելով տեղական և միջազգային դիջեյների տարբեր ժանրերի որակյալ երաժշտություն:
Հեշտ է հայտնվել «Բարերի և փաբերի թաղամասում», սակայն դժվար է թողնել այն: Բարի՜ ժամանց:
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Բացահայտեք հայկական գարեջրի յուրօրինակ աշխարհը
Հայաստանը թերևս առավել հայտնի է իր կոնյակի և գինու մշակույթով, այնուամենայնիվ, Հայաստանում ձևավորվում է նաև արհեստագործական (քրաֆթ) գարեջրի մշակույթը, որն արժե ուսումնասիրել զբոսաշրջիկներին:
Հայաստանում գարեջուր արտադրվել է դեռևս հնագույն ժամանակներից՝ Ք.ա. 5-րդ դարում: Հույն փիլիսոփա, Քսենոփոնը Հին Հայաստանի գյուղերից մեկում ժամանելուց հետո, իր «Անաբասիս» աշխատությունւոմ գրում է Հայաստանում գինու և գարեջրի պատրաստման ավանդույթների մասին: Նա մասնավորապես նկարագրել է. «Կավե անոթներում (կավե ամաններում) պահվում էին ցորեն, գարի, բանջարեղեն և գարու ըմպելիք։ Խմիչքի մեջ եզրերով անոթների վերին մակարդակում լողում էին գարու հատիկներ, իսկ սափորի վրա կար անցք, որտեղ խրված էր մեծ ու փոքր եղեգ։ Ով ցանկանում էր խմել, ստիպված էր եղեգն իր բերանը վերցնել և քաշել հենց եղեգի միջով: Ջրի հետ չխառնված գինին և գարեջուրը շատ թունդ էին, բայց տեղացիների համար այն շատ հաճելի խմիչք էր»:

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական բուսական թեյ՝ համեղ և բուժիչ ավանդույթ
Հայաստանը պատմությամբ, մշակույթով և ավանդույթներով հարուստ երկիր է, և այդ ավանդույթներից մեկը բուսական թեյի օգտագործումն է բուժման և առողջության համար: Հայկական բուսական թեյը համեղ և անուշաբույր ըմպելիք է, որը դարեր շարունակ օգտագործվել է տարբեր հիվանդություններ բուժելու և ընդհանուր առողջությունը խթանելու համար:
Բուսական թեյերը կարող են պատրաստվել թարմ կամ չոր ծաղիկներից, մրգերից, տերևներից, սերմերից կամ արմատներից: Ամենաշատ սպառվող թուրմերն են՝ ուրցի, վայրի և ընտանի անանուխի, լորենու, նռան ծաղիկների, նռան չորացրած կեղևի և այլն։ Տերևներն ու ծաղիկները հավաքում են հատուկ ժամանակաշրջանում, լվանում, չորացնում են արևի տակ և պահում ողջ տարվա ընթացքում։ Տեղացիների ամենասիրելիներից մեկը դաղձով կամ ուրցով թուրմն է, կամ էլ՝ երկուսը միասին:
