ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական թան՝ զովացուցիչ և սննդարար ըմպելիք
Եթե ծրագրում եք ճանապարհորդել Հայաստան, անպայման փորձեք տեղական հատուկ ըմպելիքը, որը կոչվում է թան: Այս թարմացնող և սննդարար ըմպելիքը հայերը վայելել են դարեր շարունակ, այն պարտադիր է փորձել, եթե ցանկանում եք զգալ տեղական մշակույթը:
Տարբեր լեզուներում և տարբեր ժողովուրդների մեջ թանի անվանումն ու պատրաստման տեխնոլոգիան փոքր-ինչ տարբերվում են, բայց ընդհանուր է, որ այն կաթնաթթվային բակտերիաների օգնությամբ ստացված կաթնամթերք է։
Թանը շատ պարզ, բայց համեղ ըմպելիք է, որը պատրաստվում է ընդամենը երեք բաղադրիչներից՝ մածուն, ջուր և աղ: Այն սովորաբար մատուցվում է սառը վիճակում և հայտնի ըմպելիք է ամառվա շոգ ամիսներին: Ըմպելիքն ունի թեթևակի աղի համ, և այն հիանալի լրացնում է հայկական ուտեստներին։

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական գինիներ` թաքնված գոհար գինու սիրահարների համար
Հայաստանը գինեգործության երկար ու հարուստ պատմություն ունի՝ հազարամյակներ առաջ։ Այսօր հայկական գինիները թաքնված գոհար են գինու սիրահարների համար և գնալով ավելի տարածված են դառնում զբոսաշրջիկների շրջանում, ովքեր ցանկանում են բացահայտել եզակի և յուրօրիակ նոր ընպելիք:
Գինու արտադրությունը Հայաստանում առանձնահատուկ տեղ է գրավում։ 2007թ.-ին Արենի գյուղի մոտ գտնվող Արենի-1 (Թռչունների) քարայրում հնագիտական պեղումների ժամանակ հայ, իռլանդացի և ամերիկացի հնագետների խումբը հայտնաբերել է աշխարհի ամենահին գինեգործական համալիրը, որը վկայում է, որ Հայաստանում գինին արտադրվել է դեռևս 6000 տարի առաջ։
