ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Վայելելով հայկական ամառային տոլման. թարմացնող սեզոնային հյուրասիրություն
Հայկական խոհանոցը համերի և բույրերի անզուգական համադրություն է, որի վրա մեծ ազդեցություն է թողել երկրի հարուստ պատմությունը և մշակութային ժառանգությունը։ Ամռան ամիսներին առանձնահատուկ տեղ ունի հայկական ամառային տոլման։ Այն հայկական գունեղ ուտեստներից է, որը համատեղում է մսի հյութեղությունը և ամառային բերքի բույրը: Ամառային տոլման պատրաստվում է թարմ, սեզոնային բանջարեղենից՝ սմբուկից, պղպեղից, լոլիկից, դդմիկից, որոնք լցոնվում են աղացած մսի, բրնձի, բուրավետ կանաչիների համեղ խառնուրդով։ Այնուհետև տոլման շոգեխաշում են լոլիկով հարուստ սոսուսի մեջ՝ մինչև լիովին փափկելը: Այս ուտեստի մեջ օգտագործվող բանջարեղենը սեզոնային է ամառվա ամիսներին՝ այն դարձնելով տարվա այս եղանակին պահանջված ուտեստ: Իսկ համերի յուրահատուկ համադրությունը տոլման դարձնում է հայկական խոհանոցի սիրելի ուտեստը։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական կոնյակ՝ հավերժական ավանդույթ
Հայկական կոնյակը պատրաստվում է Արարատյան դաշտավայրում աճեցված ընտիր խաղողից։ Այս թունդ և ազնվական խմիչքը աշխարհում հայտնի է իր բացառիկ որակով, նուրբ համով և դարավոր ավանդույթներով: Հայկական կոնյակի պատմությունը սկսվում է 19-րդ դարի վերջից, երբ հայ ձեռնարկատերերը որոշեցին ստեղծել սեփական տարբերակը՝ ներշնչվելով ֆրանսիական կոնյակի արտադրության փորձից: Օգտագործելով տեղական խաղողի տեսակները և պահպանելով թորման ավանդական մեթոդները՝ նրանք ձևավորեցին հայկական ոգելից խմիչքի այն յուրահատուկ ոճը, որը հետագայում համաշխարհային ճանաչում ունեցավ:
Հայաստանում կոնյակի արտադրության համար հիմնականում օգտագործում են տեղական՝ էնդեմիկ խաղողի տեսակներ: Պայմանավորված կոնյակի տարիքով և տեսակով՝ հայկական կոնյակները բաժանվում են երեք խմբի՝ սովորական, տեսակավոր և կոլեկցիոն։ Վերջինները ամենաթանկն ու շքեղներն են. դրանք լրացուցիչ հնեցվում են առնվազն երեք տարի՝ կաղնու տակառներում, ինչի շնորհիվ ձեռք են բերում արտահայտիչ համ ու բույր: