ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Ղափամա
Ղափաման լցոնած դդումով պատրաստվող ավանդական հայկական ուտեստ է, որը խորհրդանշում է առատություն և բարիք։
Ըստ ազգային ավանդույթի՝ հարսանյաց սեղանին ղափաման մատուցվում էր որպես բարեբերության նշան։ Ուտեստը պատրաստելու համար դդումի վերին մասը կափարիչանման կտրվում է, իսկ միջուկը սերմերի հետ միասին՝ հեռացվում։ Դդմի պատերը ներսից պատվում են կարագով, այնուհետև լցոնվում բրնձով, չրերով, թարմ մրգերով, ընդեղենով, և համեմվում մեղրով, շաքարով ու դարչինով։ Լցոնված դդումը փակում են կափարիչով և դնում ջեռոց՝ մինչև այն լիովին փափկի ու դառնա ոսկեգույն։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Բացահայտեք հայկական գարեջրի յուրօրինակ աշխարհը
Հայաստանն առավել հայտնի է իր կոնյակի և գինու մշակույթով, այդուհանդերձ, վերջին տարիներին երկրում արագ զարգանում է նաև արհեստագործական (քրաֆթ) գարեջրի մշակույթը, որը դառնում է նոր հետաքրքիր ուղղություն ինչպես տեղացիների, այնպես էլ զբոսաշրջիկների համար։
Գարեջրի արտադրությունը Հայաստանում ունի հնագույն պատմություն։ Դեռևս մ.թ.ա. 5-րդ դարում հույն փիլիսոփա Քսենոփոնը, իր «Անաբասիս» աշխատության մեջ, նկարագրում է, թե ինչպես է Հին Հայաստանի գյուղերից մեկում տեսել գարու ըմպելիք՝ պահված կավե անոթներում։ Նա պատմում է. «Կավե անոթներում պահվում էին ցորեն, գարի և գարու ըմպելիք։ Խմիչքի մեջ լողում էին գարու հատիկներ, իսկ անոթի վերին մասում խրված էին եղեգներ, որոնց միջոցով մարդիկ խմում էին խմիչքը։ Ջրի հետ չխառնված գարեջուրը շատ թունդ էր, բայց տեղացիների համար այն հաճելի էր և սիրված»։ Այս վկայությունը փաստում է, որ գարեջուրը հայկական մշակույթում հայտնի է դեռ հազարամյակներից ի վեր։