ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Բացահայտեք հայկական գարեջրի յուրօրինակ աշխարհը
Հայաստանը թերևս առավել հայտնի է իր կոնյակի և գինու մշակույթով, այնուամենայնիվ, Հայաստանում ձևավորվում է նաև արհեստագործական (քրաֆթ) գարեջրի մշակույթը, որն արժե ուսումնասիրել զբոսաշրջիկներին:
Հայաստանում գարեջուր արտադրվել է դեռևս հնագույն ժամանակներից՝ Ք.ա. 5-րդ դարում: Հույն փիլիսոփա, Քսենոփոնը Հին Հայաստանի գյուղերից մեկում ժամանելուց հետո, իր «Անաբասիս» աշխատությունւոմ գրում է Հայաստանում գինու և գարեջրի պատրաստման ավանդույթների մասին: Նա մասնավորապես նկարագրել է. «Կավե անոթներում (կավե ամաններում) պահվում էին ցորեն, գարի, բանջարեղեն և գարու ըմպելիք։ Խմիչքի մեջ եզրերով անոթների վերին մակարդակում լողում էին գարու հատիկներ, իսկ սափորի վրա կար անցք, որտեղ խրված էր մեծ ու փոքր եղեգ։ Ով ցանկանում էր խմել, ստիպված էր եղեգն իր բերանը վերցնել և քաշել հենց եղեգի միջով: Ջրի հետ չխառնված գինին և գարեջուրը շատ թունդ էին, բայց տեղացիների համար այն շատ հաճելի խմիչք էր»:

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և համեղ ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը: Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, այդ թվում՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից և դեղձից:
Մրգային կոմպոտի պատրաստման ավանդույթը Հայաստանում սկիզբ է առել դարեր առաջ, և շատ հայ ընտանիքներ ունեն իրենց հատուկ բաղադրատոմսերն ու պատրաստման մեթոդները: Նախկինում մրգային կոմպոտը եզակի միջոց էր պահպանել թարմ մրգերի առատությունը, որը հավաքվում էր ամառվա ամիսներին՝ թույլ տալով ընտանիքներին վայելել դրա քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում:
Այսօր հայկական մրգային կոմպոտը դեռ պատրաստվում է ավանդական մեթոդներով, թարմ մրգերը դանդաղ եփում են շաքարով և ջրով, մինչև այն դառնա թանձր և օշարակ ըմպելիք:
