ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Վայելելով հայկական ամառային տոլման. թարմացնող սեզոնային հյուրասիրություն
Հայկական խոհանոցը համերի և բույրերի անզուգական համադրություն է, որի վրա մեծ ազդեցություն է թողել երկրի հարուստ պատմությունը և մշակութային ժառանգությունը։ Ամռան ամիսներին առանձնահատուկ տեղ ունի հայկական ամառային տոլման։ Այն հայկական գունեղ ուտեստներից է, որը համատեղում է մսի հյութեղությունը և ամառային բերքի բույրը: Ամառային տոլման պատրաստվում է թարմ, սեզոնային բանջարեղենից՝ սմբուկից, պղպեղից, լոլիկից, դդմիկից, որոնք լցոնվում են աղացած մսի, բրնձի, բուրավետ կանաչիների համեղ խառնուրդով։ Այնուհետև տոլման շոգեխաշում են լոլիկով հարուստ սոսուսի մեջ՝ մինչև լիովին փափկելը: Այս ուտեստի մեջ օգտագործվող բանջարեղենը սեզոնային է ամառվա ամիսներին՝ այն դարձնելով տարվա այս եղանակին պահանջված ուտեստ: Իսկ համերի յուրահատուկ համադրությունը տոլման դարձնում է հայկական խոհանոցի սիրելի ուտեստը։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և անուշաբույր ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը։ Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից, դեղձից և այլն։ Հայաստանում մրգային կոմպոտ պատրաստելու ավանդույթը ձևավորվել է հնագույն ժամանակներից։ Մրգային կոմպոտը թույլ էր տալիս վայելել արևահամ մրգերի քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում: Յուրաքանչյուր ընտանիք ուներ իր գաղտնի բաղադրատոմսը՝ կախված տարածաշրջանից և նախընտրած մրգերից։
Այսօր էլ հայկական մրգային կոմպոտը պատրաստվում է նույն ավանդական եղանակով՝ թարմ մրգերը եփելով շաքարով և ջրով: Նրա հարուստ համը և մրգերի բնական բույրը այն դարձնում են ընտանեկան սեղանի անբաժանելի մասը։ Այն անփոխարինելի է տոնական հավաքույթների ժամանակ։