ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Գաթայի հիասքանչ հմայքը
Գաթան հայկական խոհանոցի ամենասիրված ազգային աղանդերից մեկն է, որն իր անկրկնելի համով դարեր շարունակ զարդարում է հայկական սեղանները։ Այս նուրբ խմորեղենը սովորաբար մատուցվում է թեյի կամ սուրճի հետ: Այն պատրաստվում է շատ պարզ բաղադրիչներից՝ ալյուր, շաքարավազ, կարագ և կաթ։ Խմորը նրբորեն տարածում են, ապա լցնում շաքարավազի, կարագի, աղացած դարչինի կամ հիլի բուրավետ խառնուրդը։ Այնուհետև խմորը փաթաթում են և բաժանում կտորների, որոնք թխվում են մինչև ոսկեգույն դառնալը։
Հայաստան այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ անպայման պետք է համտեսի գաթա, քանի որ այս համեղ և անկրկնելի աղանդերը դժվար թե գտնվի որևէ այլ երկրում։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական կոնյակ՝ հավերժական ավանդույթ
Հայկական կոնյակը պատրաստվում է Արարատյան դաշտավայրում աճեցված ընտիր խաղողից։ Այս թունդ և ազնվական խմիչքը աշխարհում հայտնի է իր բացառիկ որակով, նուրբ համով և դարավոր ավանդույթներով: Հայկական կոնյակի պատմությունը սկսվում է 19-րդ դարի վերջից, երբ հայ ձեռնարկատերերը որոշեցին ստեղծել սեփական տարբերակը՝ ներշնչվելով ֆրանսիական կոնյակի արտադրության փորձից: Օգտագործելով տեղական խաղողի տեսակները և պահպանելով թորման ավանդական մեթոդները՝ նրանք ձևավորեցին հայկական ոգելից խմիչքի այն յուրահատուկ ոճը, որը հետագայում համաշխարհային ճանաչում ունեցավ:
Հայաստանում կոնյակի արտադրության համար հիմնականում օգտագործում են տեղական՝ էնդեմիկ խաղողի տեսակներ: Պայմանավորված կոնյակի տարիքով և տեսակով՝ հայկական կոնյակները բաժանվում են երեք խմբի՝ սովորական, տեսակավոր և կոլեկցիոն։ Վերջինները ամենաթանկն ու շքեղներն են. դրանք լրացուցիչ հնեցվում են առնվազն երեք տարի՝ կաղնու տակառներում, ինչի շնորհիվ ձեռք են բերում արտահայտիչ համ ու բույր: