ՊԱՏՄԱՄՇԱԿՈՒԹԱՅԻՆ ՇԵՆՔԵՐ

Card image cap

ԵՐԵՎԱՆԻ ԿՈՆՅԱԿԻ ԳՈՐԾԱՐԱՆ


1944 թ., 1952 թ.


 Պետ. ցուցիչ՝ 1.6.8

Ճարտարապետ՝ Հովհաննես Մարգարյան

Գտնվում է Ծովակալ Իսակովի պողոտա, 2 հասցեում՝ Նոր Կիլիկիա բնակելի թաղամասի կառուցապատման մեջ:

XIX դարավերջին և խորհրդային իշխանության առաջին տասնամյակներին Երևանում կոնյակի արտադրությունը միավորված էր գինեգործության հետ: Դրանք միմյանցից առանձնացնելու նպատակով 1940-ական թթ. որոշվում է կառուցել կոնյակի նոր գործարան:

Գործարանի եռահարկ գլխավոր մասնաշենքի շինարարությունն սկսվել է 1949 թ., ճարտարապետ Հովհաննես Մարգարյանի նախագծով, ավարտվել 1952 թ.: 1953 թ. կոնյակի արտադրությունը, վերջնականապես առանձնանալով Երևանի գինու-կոնյակի-օղու գործարանից, տեղափոխվել է նորակառույց շենք և տվել է իր առաջին արտադրանքը: Իբրև շինաքար հատուկ ընտրվել է կոնյակի գույն հիշեցնող կարմիր տուֆը:

Պատերին՝ տուֆե հարթության վրա, պատմական թեմաներով որմնաքանդակներ են, որոնց հեղինակը քանդակագործ՝ Արտաշես Հովսեփյանն է:

Գլխավոր մասնաշենքի կողքին համանման ճարտարապետական լուծումով վարչական շենքն է (ճարտարապետ՝ Հովհ. Ս. Մարգարյան):

Տարիների ընթացքում, արտադրության ընդլայնման զուգահեռ, կառուցվել են փորձասենյակների մասնաշենքը (1975 թ.), որտեղ տեղավորված են նաև ցուցասրահը և համտեսի սրահը, ու կուպաժային արտադրամասերը (1989 թ.): Ճարտարապետներն են Սերգեյ Ներսիսյանը, Բաղդասար Արզումանյանը, Աշոտ Ալեքսանյանը):

Բոլոր շենքերն ունեն ժամանակակից և հայկական դասական ճարտարապետական ձևերի համակցված լուծում:

Արտադրական կառույցների ճարտարապետության հետ հաջող համադրություն են կազմում համալիրի տարածքում գտնվող կիրառական արվեստի գործերը (քանդակագործ-խեցեգործ՝ Հռիփսիմե Սիմոնյան), վաստակաշատ կոնյակագործ Մարգար Սեդրակյանի հուշարձանը (1975 թ.), հին Ջուղայի հայկական մեծ գերեզմանոցից բերված պարոն Փիրբաշխի խաչքարը՝ կերտված 1579 թ.:

1998 թ. գործարանը սեփականաշնորհվել է և մտել Pernod Ricard (Պեռնո Ռիկար) միջազգային խմբի մեջ։

Հայկական կոնյակն ունի միջազգային ճանաչում: Դեռևս 1901 թ., երբ կոնյակի արտադրությունը կենտրոնացած էր «Նիկոլայ Շուստով և որդիներ» ռուսական ընկերության ձեռքին, Ն. Շուստովը անանուն կերպով կոնյակի նմուշներ է ուղարկել Փարիզում կայացած ցուցահանդեսին: Դատավորները և ֆրանսիացի համտեսողը միաձայն «Գրան Պրի» մրցանակ են շնորհել անհայտ կոնյակագործին, սակայն երբ պարզվել է, որ կոնյակն ուղարկվել է Հայաստանից, նրանք այնքան են զարմացել, որ բացառության կարգով Շուստովին արտոնել են Brandy բառի փոխարեն պիտակների վրա գրել Cognac բառը: Փաստորեն, Ն. Շուստովը կոնյակագործության պատմության մեջ առաջին և միակ արտասահմանյան արտադրողն է, ով արժանացել է այդ արտոնությանը:

Հայկական կոնյակը մեծապես գնահատել է նաև Մեծ Բրիտանիայի վարչապետ Ուինստոն Չերչիլը:

 «Պատմամշակութային ժառանգության գիտահետազոտական կենտրոն» ՊՈԱԿ

Երևանի քաղաքապետարան


Իսակովի պող․ 2