ԽՈՀԱՆՈՑ

Card image cap

Այցելեք Հայաստան և բացահայտեք նրա հարուստ ու հնագույն խոհարարական ավանդույթները, որտեղ պահպանվում են հազարամյակներով փոխանցված բաղադրատոմսերը։ Զգացեք սև պղպեղի, կիլանտրոնի, անանուխի, թարխունի, ռեհանի, ուրցի, սխտորի և սոխի բույրերի համադրությունը, որոնք հայկական ուտեստներին անզուգական համ են տալիս։

Համտեսեք մարինացված մսով պատրաստված խորովածը, կաղամբով կամ խաղողի տերևներով փաթաթված տարբեր միջուկներով տոլման, ինչպես նաև ավանդական բաղադրատոմսերով եփած տեղական ուտեստները՝ Սևանի իշխանը, սիգը և շատ ուրիշներ։ Հայկական խոհանոցը իսկական զգայարանների տոն է։

Երևանի բազմաթիվ ռեստորաններում կարող եք բացահայտել հայկական խոհանոցի բազմազան համերն ու խոհարարական ժառանգությունը:

ՄԻՍ
Card image cap

Հայկական տոլմա՝ խաղողի տերևներով

Տոլման հայկական խոհանոցի հնագույն և ամենասիրելի ուտեստներից է։ Ուրարտերեն «տոլի» բառը նշանակում է խաղողի տերև, և հենց այստեղից էլ ծագել է «տոլմա» անունը։
Այս ուտեստը տարածված է տարբեր ժողովուրդների խոհանոցներում, սակայն յուրաքանչյուրն ունի իր յուրահատուկ պատրաստման ձևը։
Թփով տոլման պատրաստվում է խաղողի տերևների մեջ փաթաթված միջուկով, որը հիմնականում բաղկացած է բրնձից կամ ձավարեղենից և աղացած մսից՝ տավարի, ոչխարի կամ խոզի։


Հայաստանում թփով տոլման համարվում է ընտանեկան և տոնական սեղանների անբաժան ուտեստ։ Այն սովորաբար մատուցվում է մածունով և սխտորով՝ ընդգծելով հայկական խոհանոցի պարզ, բայց հարուստ համերը։

ԲՈՒՍԱԿԱՐԱՆ
Ղափամա
Yeremyan Projects
Card image cap

Ղափամա

Ղափաման լցոնած դդումով պատրաստվող ավանդական հայկական ուտեստ է, որը խորհրդանշում է առատություն և բարիք։
Ըստ ազգային ավանդույթի՝ հարսանյաց սեղանին ղափաման մատուցվում էր որպես բարեբերության նշան։ Ուտեստը պատրաստելու համար դդումի վերին մասը կափարիչանման կտրվում է, իսկ միջուկը սերմերի հետ միասին՝ հեռացվում։ Դդմի պատերը ներսից պատվում են կարագով, այնուհետև լցոնվում բրնձով, չրերով, թարմ մրգերով, ընդեղենով, և համեմվում մեղրով, շաքարով ու դարչինով։ Լցոնված դդումը փակում են կափարիչով և դնում ջեռոց՝ մինչև այն լիովին փափկի ու դառնա ոսկեգույն։


Պատրաստի ղափաման մատուցվում է առանձին կտորներով՝ հալած կարագի, մեղրի և չրերի հետ միասին։

ՄԻՍ
ԱՊՈՒՐՆԵՐ
Խաշ
Yeremyan Projects
Card image cap

Խաշ

Խաշը հնագույն հայկական ուտեստ է՝ տաք, հագեցնող և խորհրդանշական։ «Խաշ» անվանումը առաջացել է հայերեն «խաշել» բառից, ինչը բնութագրում է ուտեստի պատրաստման հիմնական եղանակը։ Այս բառից են առաջացել նաև նմանատիպ այլ անուններ՝ խաշլամա, խաշու, խաշիլ։ Խաշը հիշատակվում է դեռևս 11-րդ դարում՝ Գրիգոր Մագիստրոսի «Ջերմանց մխիթարություն» աշխատությունում։
Խաշ պատրաստելը մի ամբողջ ծես է, երբ տղամարդիկ հավաքվում են երեկոյան և ամբողջ գիշեր՝ ցածր կրակի վրա, եփում տավարի ոտքերից պատրաստվող ապուրը։ Այն ավանդաբար մատուցվում է վաղ առավոտյան՝ հիմնականում աշնանը, ձմռանը և գարնան սկզբին։ Խաշի սիրահարներն անհամբեր սպասում են անվանման մեջ «ր» տառը պարունակող ամիսներին` սեպտեմբերից ապրիլ։


Ուտեստի հետ անպակաս են սխտորը, աղը, թթուները և բողկը։ Խաշը ուտում են չոր լավաշը մեջը բրդելով և վրայից փափուկ լավաշով ծածկելով՝ տաքությունը պահելու համար։ Ըստ ավանդույթի՝ այն ուղեկցվում է նաև տնական օղիով (մոտ 60%), որը համարվում է խաշի լավագույն ընկերը։

ԱՊՈՒՐՆԵՐ
ԲՈՒՍԱԿԱՐԱՆ
Պանրխաշ` հայկական պանրով ապուր
Gwoog Gastro house
Card image cap

Պանրխաշ

Պանրխաշը հայկական խոհանոցի ամենահնագույն և ավանդական ուտեստներից մեկն է: Այն պատրաստվել է գրեթե բոլոր գավառներում, մեզ է հասել հատկապես Մշո խոհանոցից: Թեպետ պատրաստման եղանակը պարզ է, բայց ուտեստը չափազանց հագեցնող է և յուրահատուկ խորհրդով: Նրա անունը կազմված է բաղադրիչների և պատրաստման ձևի համադրությունից։ Պանրխաշի հիմնական բաղադրիչներն են՝ լավաշը, չեչիլ պանիրը, սոխը, անարատ յուղը, եռացրած ջուրը։
Տարբեր գավառներում ուտեստը պատրաստվել է տարբեր ձևերով. թել պանրով կամ հորած պանրով, երբեմն չոր լավաշով կամ հնեցրած հացով: Որոշ վայրերում ավելացրել են սոխառած, կարմիր պղպեղ, սխտոր, նույնիսկ ձու: Անկախ պատրաստման եղանակից՝ պանրխաշը գրեթե բոլոր ժամանակներում կրել է ուտեստի ճաշակման հավաքական խորհուրդը։


Պանրխաշը սովորաբար պատրաստվում է հյուրասիրությունների և ընտանեկան հավաքների ժամանակ: Հյուրերն ու ընտանիքի անդամները հավաքվում են սեղանի շուրջ, բոլորին բաժանվում են կավե խորը պնակներ։ Տանտիրուհին, ի ցույց բոլորի, սկսում է պանրխաշի պատրաստումը․ մեկ լավաշը բաժանում է մանր կտորների, չեչիլ պանիրն էլ՝ բարակ թելիկների և իր բաժին կավե ամանի մեջ շերտ առ շերտ շարում նախ լավաշի կտորները, ապա՝ պանիրը։ Բոլորը հետևում են նրա օրինակին։ Ապա տանտիրուհին բերում է նախապես յուղով տապակած և լավ կարմրացրած սոխն ու եռացրած ջուրը։ Յուրաքանչյուրն իր ուտեստի վրա ավելացնում է մի փոքր եռացրած ջուր և տապակած սոխ ու վայելում անուշահամ պանրխաշը։

ՄԻՍ
ՇԻԼԱ
Հարիսա
Card image cap

Հարիսա

Հարիսան ազգային խոր արմատներ ունեցող ծիսական և տոնական ուտեստ Է, որը պատրաստվում է հանդիսավոր օրերին՝ որպես միասնության, առատության և բարօրության խորհրդանիշ։ Ուտեստը պատրաստում են ցորենի ձավարով և մսով (հավ, ոչխար կամ տավար), որոնք երկար ժամանակ եփում են ջրով՝ անընդհատ հարելով փայտե թիակով, մինչև մածուցիկ զանգված դառնալը։ Մատուցման ժամանակ հարիսայի վրա լցնում են հալած յուղ։ Այս բաղադրությունը կապված է ցորենի պաշտամունքի հետ՝ որպես կյանքի և ազգի հարատևության խորհրդանիշ։ Ավանդության համաձայն՝ երբ Գրիգոր Լուսավորիչը դուրս է գալիս Խոր Վիրապից և գալիս Վաղարշապատ, որոշում է կոչունք կազմակերպել, այսինքն՝ հրավեր անել ու հյուրասիրել եկեղեցու շուրջ հավաքված ժողովրդին։ Ուտեստի պատրաստման համար ոչխարներ է մորթել տալիս ու կանչում երիտասարդներին, որպեսզի հարեն կերակուրը․ «Հարե՛ք սա»: Այդ արտահայտությունից էլ, ծագել է «հարիսա» անվանումը։


Ժամանակի ընթացքում հարիսան դարձավ ոչ միայն առօրյա, այլև տոնական ուտեստ: Հայոց ցեղասպանությունից հետո այն սկսեցին պատրաստել որպես զոհաբերության ու միասնության խորհրդանիշ, հատկապես Մուսա Լեռան հերոսամարտի հիշատակին։ Ամեն տարի՝ սեպտեմբերի երրորդ կիրակի օրը, Մուսալեռ գյուղում նշվում է Մուսա Լեռան հերոսամարտի օրը․ գիշերը խարույկների վրա եփվում է հարիսա, հնչում են հայրենասիրական երգեր, իսկ առավոտյան օծված հարիսան մատուցվում է ժողովրդին՝ որպես միասնության և հաղթանակի խորհրդանիշ։

Card image cap

Հայկական լավաշ. մշակութային և խոհարարական հաճույք զբոսաշրջիկների համար

Հայկական ավանդական լավաշը ոչ միայն հայկական խոհանոցի անբաժանելի մասն է, այլև մշակութային ժառանգության կարևոր խորհրդանիշը։ Այն ընդգրկված է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում, որպես հայ ժողովրդի ինքնության և միասնության խորհրդանիշ։ Այն կարևոր դեր է ունեցել նաև հայոց պատմության մեջ։
Պատերազմների և գաղթերի ընթացքում եղել է սննդի անփոխարինելի աղբյուր՝ հեշտ տեղափոխելի, երկարատև պահման համար հարմար և սննդարար։ Լավաշը դարձել է կյանքի, տոկունության և հույսի խորհրդանիշ, որը միավորել է սերունդներին և դարձել ազգային ինքնության անբաժանելի մասը։


Լավաշ պատրաստելու ավանդույթը փոխանցվել է սերնդեսերունդ: Այս պարզ հացը պատրաստվում է ալյուրից, ջրից և աղից, ապա թխվում է թոնրի մեջ՝ ստանալով իր յուրահատուկ բույրն ու նուրբ համը։ Այն փափուկ և ճկուն է, ինչի շնորհիվ հիանալի է տարբեր միջուկներ փաթաթելու համար՝ սկսած խորոված մսից ու թարմ բանջարեղենից մինչև պանիր և բուրավետ կանաչիներ։ Այսօր լավաշը վայելում են ոչ միայն Հայաստանում, այլև ամբողջ աշխարհում։

Լավաշը համտեսելու լավագույն միջոցներից մեկը հայկական ավանդական հացի փուռ կամ ռեստորան այցելելն է: Այստեղ զբոսաշրջիկները կարող են ականատես լինել լավաշի պատրաստման գործընթացին, այդ թվում՝ խմորի հունցմանը և թոնրում թխմանը։ Որոշ վայրերում այցելուները կարող են փորձել իրենց ուժերը լավաշ թխելու մեջ:

Հայկական լավաշն ավելին է, քան պարզապես հացի տեսակ, այն մշակութային և խոհարարական հաճույք է, որը պետք է զգա յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ: Անկախ նրանից՝ այցելում եք ավանդական հացի փուռ, փորձում եք այն ռեստորանում, թե նույնիսկ ինքներդ եք պատրաստում, լավաշը հայկական խոհանոցի էական մասն է:

ՄՐԳԵՐ
Card image cap

Հայկական մրգեր

Հայաստանը օժտված է յուրահատուկ կլիմայով և բերրի հողով, ինչն էլ կատարյալ է համեղ ու բուրավետ մրգերի աճեցման համար։ Հայկական մրգերը ոչ միայն հայտնի են իրենց հյութալիությամբ և բնական քաղցրությամբ, այլև առանձնահատուկ տեղ ունեն մեր ժողովրդի մշակույթում, ավանդույթներում և առօրյա կյանքում։ Հայաստանի ամենահայտնի մրգերից մեկը ծիրանն է, որը հաճախ անվանում են «Հայկական ոսկի»։ Ծիրանն իր արևահամ քաղցրությամբ և նուրբ բույրով դարձել է բազմաթիվ հայկական ուտեստների, աղանդերի և խմիչքների անփոխարինելի բաղադրիչ։ Մյուս խորհրդանշական միրգը նուռն է։ Այն առանձնահատուկ տեղ ունի հայկական մշակույթում և խորհրդանշում է պտղաբերություն, առատություն և հաջողություն։ Այս խորհրդանիշը հաճախ հանդիպում է հայկական արվեստում, ճարտարապետության զարդանախշերում և ծեսերում։ Նուռը ոչ միայն գեղեցիկ է իր տեսքով, այլև անփոխարինելի բաղադրիչ է բազմաթիվ հայկական ուտեստներում՝ տալով դրանց յուրահատուկ համ և գույն։


Հայաստանը նաև հայտնի է իր խաղողով, որից դարեր շարունակ պատրաստվել են բարձրորակ գինիներ և կոնյակներ։ Հայկական գինեգործության պատմությունը սկիզբ է առնում հնագույն ժամանակներից՝ Արենիի գինու գործարանի ավերակներից մինչև ժամանակակից գինեգործական արտադրամասերը։ Այսօր էլ հայկական գինիները և կոնյակները ճանաչված են ամբողջ աշխարհում իրենց անզուգական համային հատկանիշներով։

Բացի այդ, խաղողից պատրաստվող թունդ մրգային օղին մեծ ժողովրդականություն է վայելում ինչպես տեղացիների, այնպես էլ զբոսաշրջիկների շրջանում։ Հայաստանում հազարամյակներ շարունակ մշակվել է նաև թութը, որը համարվում է ոչ միայն համեղ, այլև առողջարար պտուղ։ Թութը հաճախ ուտում են թարմ վիճակում, բայց նրանից պատրաստում են նաև մուրաբաներ, օշարակներ և ավանդական թթի օղի։ Հայաստանում լայնորեն աճեցվում են թուզ, սերկևիլ, խնձոր, կեռաս և այլն։ Այս մրգերը ոչ միայն հարստացնում են հայկական սեղանը, այլև օգտագործվում են տարբեր ավանդական ուտեստների, աղանդերի և խմիչքների պատրաստման մեջ։ Երևան այցելող զբոսաշրջիկները կարող են վայելել այս համեղ մրգերը՝ շրջելով տեղական շուկաներով, որտեղ վաճառվում են ինչպես թարմ պտուղներ, այնպես էլ չրեր ու մուրաբաներ։ Հայաստանի մրգերը ոչ միայն համեղ հյուրասիրություն են, այլև ժողովրդի հարուստ պատմության, աշխատասիրության և հյուրընկալության կենդանի արտացոլումը։ 

ՔԱՂՑՐԱՎԵՆԻՔ
Card image cap

Գաթայի հիասքանչ հմայքը

Գաթան հայկական խոհանոցի ամենասիրված ազգային աղանդերից մեկն է, որն իր անկրկնելի համով դարեր շարունակ զարդարում է հայկական սեղանները։ Այս նուրբ խմորեղենը սովորաբար մատուցվում է թեյի կամ սուրճի հետ: Այն պատրաստվում է շատ պարզ բաղադրիչներից՝ ալյուր, շաքարավազ, կարագ և կաթ։ Խմորը նրբորեն տարածում են, ապա լցնում շաքարավազի, կարագի, աղացած դարչինի կամ հիլի բուրավետ խառնուրդը։ Այնուհետև խմորը փաթաթում են և բաժանում կտորների, որոնք թխվում են մինչև ոսկեգույն դառնալը։
Հայաստան այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ անպայման պետք է համտեսի գաթա, քանի որ այս համեղ և անկրկնելի աղանդերը դժվար թե գտնվի որևէ այլ երկրում։


Գաթայի նուրբ բույրը և մեղմ քաղցրությունը տպավորվում են հիշողության մեջ՝ որպես հայկական ջերմության և հյուրասիրության խորհրդանիշ։ 

ՄԻՍ
ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆ
Card image cap

Վայելելով հայկական ամառային տոլման. թարմացնող սեզոնային հյուրասիրություն

Հայկական խոհանոցը համերի և բույրերի անզուգական համադրություն է, որի վրա մեծ ազդեցություն է թողել երկրի հարուստ պատմությունը և մշակութային ժառանգությունը։ Ամռան ամիսներին առանձնահատուկ տեղ ունի հայկական ամառային տոլման։ Այն հայկական գունեղ ուտեստներից է, որը համատեղում է մսի հյութեղությունը և ամառային բերքի բույրը: Ամառային տոլման պատրաստվում է թարմ, սեզոնային բանջարեղենից՝ սմբուկից, պղպեղից, լոլիկից, դդմիկից, որոնք լցոնվում են աղացած մսի, բրնձի, բուրավետ կանաչիների համեղ խառնուրդով։ Այնուհետև տոլման շոգեխաշում են լոլիկով հարուստ սոսուսի մեջ՝ մինչև լիովին փափկելը: Այս ուտեստի մեջ օգտագործվող բանջարեղենը սեզոնային է ամառվա ամիսներին՝ այն դարձնելով տարվա այս եղանակին պահանջված ուտեստ: Իսկ համերի յուրահատուկ համադրությունը տոլման դարձնում է հայկական խոհանոցի սիրելի ուտեստը։


Հայկական ամառային տոլման պարտադիր ճաշատեսակ է ամառվա ամիսներին Երևան այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկի համար։